Skapad av Jennie Speicher tis, oktober 20, 2015 23:14:02
I söndags så bar det iväg till Wiad för att träna tömkörning för Emma Starck igen. Hade även sällskap av mamma, Pia och Amanda i det fina höstvädret. Pia och mamma hjälpte mig också att fylla på fotoalbumet lite, tänkte dela med mig av några av de fina bilderna till er.
Tömkörning är verkligen en konst som fascinerar mig och jag tycker att det är häftigt hur mycket man kan göra med sin häst från marken. Nedan kommer en beskrivning av dagens övning, samt lite exempel på hur jag gör när jag tömkör min häst.
Utrustning
Jag använder en lädergjord och lädertömmar från Tärnsjö garveri. Fördelarna med denna gjord är att den har många ringar i olika höjd, vilket gör det lätt att variera mellan olika tömsättningar, samt höjden på dessa. Att tömmarna är av läder, och dessutom tunna och av bra kvalitét, gör dem mycket följsammare och smidigare att jobba med. Detta gör stor skillnad, framförallt om man varierar mycket mellan längden på tömmarna, exempelvis när man byter mellan böjt och rakt spår eller vid olika sidvärtsrörelser.
Bra kvalitét kostar, men det är absolut värt det om man tömkör mycket. Annars finns det tömmar och gjordar i exempelvis syntet som fungerar bra för den som inte använder dem så mycket.
Tömsättning
Det finns oändligt många sätt att sätta tömmarna på, vilken som är bäst beror bland annat på vad man har för häst, vilken övning man ska göra och vad man vill uppnå med träningspasset. Generellt sett så inbjuder en lägre tömsättning också till en lägre form, genom att sätta tömmen lågt så kan det också bli lättare att komma åt en större del av hästen samt att den kan hjälpa till att lugna en lite piggare eller mer nervös häst.
Har man en häst som är mer van vid tömkörning, en som ”dyker” ner med halsen eller som man helt enkelt vill jobba i en högre form så sätter man ofta tömmarna högre upp. Man kommer då inte åt en lika stor del av hästen, så det kan krävas mer lösgjordhet för att det ska fungera bra.
Förutom högt och lågt så kan man koppla tömmarna på olika sätt. Till det här träningspasset så använde jag mig av olika kopplingar på in- och utsidan, och bytte sedan sida på kopplingarna i samband med att jag bytte varv.
På yttersidan så använde jag en så kallad gramantöm. Det innebär att jag tog tömmen från mig, genom en av ringarna på utsidan, genom bettringen och sedan tillbaka till gjorden och fäste den i ringen ovanför den andra, eftersom han annars lätt kryper lite bakom i formen. Detta är en lite starkare koppling som hjälper mig att ha koll på hans yttersida.
På insidan så använde jag en så kallad ledande töm. Det innebär att tömmen går från mig, genom bettringen och sedan bak till gjorden där jag fäste den. Den tömsättningen hjälper mig att runda honom mer i sidan. Man kan säga att det fungerar lite som en innerskänkel i detta fall.
Jag ville att han skulle få jobba på ordentligt, men ändå avslappnat och med en rund form, så jag satte tömmarna ungefär i mitten av gjorden.
Placering
Min egen placering har en stor betydelse när jag tömkör min häst. Grundläggande är att jag ska ha hästen snett framför mig och därmed själv gå eller stå strax bakom hästens gjord. Detta för att ”mota” hästen i rätt riktning. Om jag exempelvis jobbar hästen på en volt så kan jag placera mig längre fram för att verka bromsande för en het häst eller längre bak för att verka drivande för en lite mindre framåt häst.
Om jag är medveten om vart jag placerar mig själv i förhållande till min häst så kan jag använda det för att påverka honom på olika sätt. Om jag exempelvis vänder upp på en hörnlinje i höger varv och går snett bakom Sackini, parallellt med honom, så kan jag få honom att flytta sidvärts undan höger genom att gå några steg till vänster och då behålla samma avstånd till honom, men i en linje som är närmare hans sida.
Dagens övning
Till dagens övning så använde vi oss av tre bommar som placerades på en volt, med den öppna sidan fri. Om volten var en klocka så skulle det finnas bommar på kl 9,12 och 3.
Övningen gick ut på att variera steglängden och använda sig av bommarna för att räkna antalet steg eller språng som hästen tog mellan två bommar. Målet var att kunna köra på samma linje mellan två bommar och kunna få plats med två extra steg vid förkortad steglängd än vid förlängd steglängd.
Förutom att räkna steg så är övningen bra för att öva på att hålla samma linje på volten, men också för att variera voltstorleken genom att köra på de inre eller yttre delarna av bommarna.
Vi varierade även övningen genom att låta honom jobba i olika form Efter uppvärmningen så tog vi upp honom i en högre form och när han varit duktig så belönade vi honom genom att låta honom jogga på i en lägre form emellanåt. Avslutade också genom att låta honom sänka nacken och rulla något varv i trav.
Så varför tömkörning?
Förutom att jag tycker att det är sjukt roligt med tömkörning så är det också en väldigt bra variation för hästen där den kan jobba på utan en ryttare på ryggen. Det är också ett bra sätt för en ryttare att lära känna sin häst bättre och se hur den rör sig från marken.
Våga testa!
Våga testa, men var inte rädd för att ta hjälp om du eller hästen är ovan. Om du får hjälp att komma igång på rätt sätt så kan jag nästan lova att du inte kommer att ångra dig!
…och kom ihåg, tömkörning ska vara roligt!
//en tömtig Jennie
ps. Vill du ha hjälp att komma igång? Jag hjälper dig gärna, läs mer på:
www.speicher-consulting.se