Tänk, det finns lite hopp även i en dressyrnörd som denna! Oavsett om det förekommer hinder på tävlingsbanan eller inte, så kan de faktiskt göra nytta på träningsbanan.
Som vanligt så förespråkar jag en så varierad träning som möjligt, själv försöker jag varje vecka att få in både dressyr, uteritter, tömkörningspass och hoppning eller markarbete. De delar som innehåller bommar har tyvärr blivit lite underrepresenterade ett tag, ibland har de fått lämna plats för andra träningsprioriteringar och ibland räcker tiden helt enkelt inte till. Men försöker ta mig tid till det igen och har den senaste tiden hunnit med två pass med varierande krav på både engagemang och tid.
Kombinationen av tömkörning och bommar är inte dum den heller 🙂
I förrförra veckan så blev det dock uppsutten träning, jag hade mamma med mig och vi hjälptes åt att bygga upp en av mina favoritövningar som består av tre hinder på medellinjen. De placeras så att man kan rida över dem genom att vända rätt upp och då med ca 7 meters avstånd för stor häst. Det fina med det avståndet är att kombinationen då kan ridas i både skritt och trav samt är anpassad för ett galoppsprång mellan varje hinder. Man kan också välja om man vill ha bommarna direkt på marken eller om man vill höja upp dem med hjälp av sockerbitar eller stöd.
På så vis är det en väldigt användbar uppställning av bommar och/eller hinder som kan användas till många olika övningar. Speciellt om man har en vänlig själ på marken som kan hjälpa en att justera höjden åt en så man slipper hoppa av varje gång… ?
Efter att ha skrittat fram så kan man under uppvärmningen ha markbommar eller något upphöjda bommar att gå över i skritt, vilket för övrigt är en gångart som lätt kan glömmas bort i markarbetet men som är ett bra sätt att stretcha hästen på och som jag flera gånger fått på ordination av vår equiterapeut.
Efter att ha gungat igång i trav så kan man även börja använda dessa i travarbetet på olika sätt, antingen genom att rida rätt upp över alla tre o öva både koordination och rakriktning, eller så kan man exempelvis lägga volter längs långsidan och ta en bom eller ett hinder i taget.
Väl uppe i galopp så lämpar sig övningen bäst att ridas i en kombination och man får då anpassa tempot för att få in ett galoppsprång mellan varje samt en bra ansats till varje nytt hinder. Återigen får man då öva på koordinationen och rakriktningen, men också ett stort fokus på att hålla rätt tempo och flyt hela vägen. Självklart kan man även variera både höjden på och avståndet mellan hindren, man kan också träna på att komma på olika linjer och ta ett hinder i taget om man är en van ryttare.
Om man inte har tid eller ork att plocka fram så mycket plockepinn så kan det räcka med något så enkelt som en bom längs med medellinjen innanför spåret på ena kortsidan. Så behöver man förhoppingsvis inte ens bära den särskilt långt ?
Det gjorde jag häromdagen för att ”hotta” till dressyr passet lite. Sackini blev lite mer uppmärksam och fick lite extra anledning att lyfta på benen. I galopp är det även en bra övning för att få koll på galoppsprången, man måste helt enkelt ha koll på vart hästen sätter ner hovarna någonstans för att kunna placera språnget rätt över bommen. Det är tillräckligt svårt när man ligger i ett jämnt tempo på volten, men kan också höjas i svårighetsgrad exempelvis genom att rida ökad galopp på långsidan, sedan korta upp sprången med bibehållen takt och energi samtidigt som man ska placera fötterna rätt över bommen.
…Igår blev det dock bara lite promenad och lite välförtjänt gräsätande för herrn, men med hopp om lite mer träning i veckan nu när jag är hemma igen med nya krafter efter min lilla semester neråt i landet. ?
// Jennie, en dressyrfjant med hopp
q70ifx
cdvv8q