En av de punkter som jag redan bockat på listan för att kunna bli tränare är hästskötarexamen. För att bli examinerad som hästskötare ska man ha klarat:
– Tappskokompetens
– Första hjälpen/HLR
– Yrkesprov för hästskötare
För att intyga tappskokompetensen så kan man ta hjälp av sin egen hovslagare (förutsatt att han är en utbildad yrkeshovslagare). Om han/hon kan lära dig att slå på en tappsko så kan denne underteckna ett intyg som finns på Ridsportsförbundets hemsida.
Jag letade dock upp en helgkurs av den duktiga Roger Svensson i Vallentuna. På så vis så fick jag en mer gedigen teoretisk utbildning i hela hovens uppbyggnad och fick lära oss vilken betydelse bra hovar har för resten av kroppen. Vi fick dessutom en ordenlig praktisk utbildning genom öva på riktiga hästben (lite omysigt med slaktade hästben, men väldigt nyttigt eftersom du kunde göra om övningarna många gånger, och utan att behöva oroa dig för att hästen skulle ta skada.) Vi fick då testa på både att ta av och sätta på skor, att rikta skor som blivit sneda, samt lite verkning av hoven. Vi fick även lära oss andra saker, som att göra gipsomslag.
Efter kursen kände jag att jag fått med mig mycket ny kunskap och också att jag faktiskt skulle våga att åtgärda mindre saker, som att ta av eller sätta på en sko. Jag tyckte också att det var riktigt roligt att hålla på med, och min lärare tyckte att jag hade talang för att söka till hovslagarutbildningen. Frestande, men tror att jag nöjer mig med tappskokompetensen tills vidare. 🙂
Första hjälpen/HLR kan man hitta utbildning för på många olika ställen, men jag gick faktiskt en utbildning i Ridsportsförbundets regi. Skulle gissa att de fortfarande arrangerar det med jämna mellanrum ifall man vill gå den via dem.
Yrkesprov för hästskötare tog jag nere i Billdal (Göteborg) hösten 2011 efter att ha genomgått en utbildning via Hästsportens Folkhögskola (Strömsholm) http://www.hastsportensfolkhogskola.se/utbildningar/ridutbildningar/hastkunskap-hastskotare/
Provet är mer avancerat än man kanske kan tro, och jag kan verkligen rekommendera att man går en utbildning innan. Utbildningen i sig var dessutom riktigt rolig och givande, så det är kul att ha den med sig även om man inte skulle söka till yrkesprovet. Delar som ingår i yrkesprovet är häst vid hand, ridning, longering och skriftliga prov för foderlära, hästkunskap etc.
Provet i sig kostar idag 1 700 kr, och man får inte missa en enda punkt om man vill bli godkänd. Missar man en del så får man göra omprov på just den saken, men missar man fler punkter så får man göra om allt igen.
Innan jag gick provet så läste jag att 60 % inte klarade av det första gången. (Peptalk, eller vad?) Så efter att ha varit på Billdal en hel dag så var det en ruggig väntan på svar från examinatorerna, man får nämligen inte veta något efter varje delmoment, utan man får vänta på allt tills dagens slut. Att se att flera av de som kom ut innan mig inte blivit godkända kändes ju inte bättre, och att kliva in till examinatorerna kändes som att kliva in till Idol-juryn. Men, jag fick godkänt med ett plus i kanten -tuuuur!
Här hittar du kompetensbeskrivning för Diplomerad Hästskötare http://www3.ridsport.se/ImageVaultFiles/id_613/cf_559/H-stsk-tare.PDF och
information om Yrkesprovet http://www3.ridsport.se/ImageVault/Images/id_15927/scope_0/ImageVaultHandler.aspx
Ett av Strömsholms ridhus där vi var på Hästskötarutbildningen. Därifrån har jag med mig mycket nyttig kunskap, och flera nya vänner som jag har kontakt med än idag.
//Hästskötarexamerade Jennie